Covid- en griepvaccins najaar 2024

GRIEP- EN COVIDVACCINATIE 2024

Beste patiënten

Ook dit jaar wordt er aanbevolen om een vaccin tegen covid-19 en seizoensgriep te geven. Voor covid gaat het om een vernieuwd vaccin, aangepast aan het nieuwe type virus, JN.1-variant.

Het covidvaccin wordt bij voorkeur in september gegeven, maar kan ook samen met het griepvaccin toegediend worden tussen 15/10 en 31/10. Er is nog onduidelijkheid over het tijdstip van beschikbaarheid van het nieuwe vaccin, met andere woorden, we moeten rekening houden met eventuele vertraging. Daarom voorzie ik voorlopig 1 zaterdag in september, 21/9/24, voor zij die het covidvaccin graag vroeg en apart toegediend willen krijgen. Je kan hiervoor NIET online reserveren, graag een mail of een telefoontje als je er die zaterdag wil bij zijn, zodat ik voldoende vaccins kan bestellen.

Wie enkel een griepvaccin wil, of griep en covid samen, kan terecht op zaterdag 19/10/24 en zaterdag 2/11/24; het griepvaccin moet je zelf meebrengen en kan je zonder voorschrift gaan afhalen bij de apotheker.

Wie komt zeker in aanmerking:

Griep én covidvaccin:

  1. personen van 65 jaar en ouder;
  2. personen die langdurig in een zorgvoorziening wonen;
  1. personen werkzaam in de zorgsector;
  2. personen met onderliggende gezondheidsproblemen zoals:
  • Long-, hart-, lever-of nieraandoeningen
  • Metabole aandoeningen zoals diabetes
  • Neuromusculaire aandoeningen.

Griepvaccin:

  1. zwangere vrouwen;
  2. personen samenwonend met kinderen jonger dan 6 maanden van wie de moeder niet gevaccineerd werd tegen griep tijdens de zwangerschap;
  3. personen samenwonend met iemand met een onderliggend gezondheidsprobleem.

Dr. Riet